Roeland Koning en de "Derpers"

Oud-vissers met hun gegroefde koppen op weg naar hun landjes in de duinen en vissersvrouwen die meer hebben meegemaakt dan een mens kan bedenken. Dat is wat de jonge schilder Roeland Koning vol overgave tekent en schildert als hij in 1924 aan de duinrand van Egmond aan Zee komt wonen en langzaam het vertrouwen wint van de dorpsbewoners. In het museum zijn dit seizoen 15 – vooral grote – werken van de schilder te zien.  De tentoonstelling is t/m 4 november.

‘De aardappelrooiers’ 1936

Roeland Koning, olieverf 125 x 110 cm

Particulier bezit, voor de tentoonstelling in bruikleen afgestaan

Foto Peter Jonker

‘Zonnebloemen’ 1975

Olieverf 108 x 118 cm

Particulier bezit, in bruikleen voor de tentoonstelling

Foto Anna Ridderbos

Roeland Koning schilderde later in Wassenaar o.a. talloze portretten van hooggeplaatste personen en ook vele bloemstillevens. Zijn werk was zijn leven.

‘In de kerk’ 1932

Roeland Koning, krijttekening, 91 x 73,5 cm. Paleis Het Loo, Apeldoorn, foto Haartsen. De tekening hing in 1972 nog in het hoekkabinet van de toen al overleden prinses Wilhelmina die meerdere werken van de schilder bezat. Antje de Groot-Wijker en Aris Krab zaten in werkelijkheid niet in dezelfde kerk.

Boek gratis voor nieuwe donateurs

Het boek ‘Roeland Koning en de Derpers’ bevat veertig (vaak) paginagrote  afbeeldingen van Egmondse schilderijen en tekeningen door Roeland Koning, aangevuld met sfeerbeelden van oud-Egmond en van het opkomende badleven. Korte teksten van Carla Kager gaan onder andere over het harde leven van de Egmonders in de jaren voor 1940 en over het leven van de schilder. Een prachtig boek dat veel lof krijgt van mensen die - net als de schilder en de Egmonders in het boek - verknocht zijn aan ‘hun’ dorpje bij de zee.

Het boek is in het museum te koop voor

€ 14,95.

Het museum is een maatje groter geworden en heeft grote behoefte aan nieuwe donateurs. Wie zich aanmeldt, krijgt – zo lang de voorraad strekt – dit seizoen het boek gratis na het voldoen van een donatie van tenminste € 15,-

Tevens kan men als gezin het museum voortaan gratis bezoeken met (klein) kinderen.