‘Het ademt Derp’, ca. 1896, Otto Kirberg (1850 -1926) (Foto: Carla Kager)

Museum van Egmond opent zaterdag de deuren

28 apr, 12:39 Algemeen

EGMOND AAN ZEE - Het Museum van Egmond in de Zuiderstraat opent vanaf dit weekend elke middag haar deuren. Wie er binnengaat, zal verrast zijn over de sfeervolle metamorfose van het museum. Pas ontdekte schilderijen van de Egmondse School gaan samen met de Derpers en dorpsgezichten die Roeland Koning vanaf 1924 zo fantastisch heeft geschilderd, waaronder de Egmondse vissersvrouwen. De kerk die in zee verdween, heeft een spectaculaire plek gekregen. Dit alles ademt Derp, maar dat niet alleen!

Museum van Egmond opent zaterdag haar deuren

Door: Carla Kager

Een van de nieuwe pareltjes in het museum is het schilderij van een jong meisje dat ogenschijnlijk naar een Egmonds buurtje kijkt. Dat laatste moest nog wel even worden uitgezocht, maar Nico Visser van het Derper beeldarchief op Facebook wist het zeker. De uitdrukking ‘dit ademt Derp’ is van hem.

Musschenbuurt of Bergstraat?

Waar kijkt het meisje naar? Is het nu de oude Musschenbuurt met een paar artistieke vrijheden van de schilder of is het de kop van de Bergstraat? Museumvrijwilliger David Schaddenhorst, die dit schilderij heeft ontdekt, denkt het eerste, maar Ab Visser kan haast elk huisje benoemen en is ervan overtuigd dat het de Bergstraat is. Enfin, daar komen we nog wel uit. Wie meer weet, mag het zeggen.

Egmondse School

Het schilderij is van de schilder Otto Kirberg, die rond 1896/1897 meermalen in Egmond is geweest samen met vrienden die ook aan de tekenacademie in Düsseldorf studeerden zoals George Hitchcock, Gari Melchers en Heinrich Heimes. Van Heimes heeft het museum een schitterend werk te leen met bomschuiten op het strand.

De vrijwilligers hebben er weer zin in om mensen te ontvangen en ook de nieuwe schilderijen te laten zien van Paulus Gildemeester, Hendrik Hulk en Jacob Gruyter. Allen horen bij de ‘Egmondse School’, net als de panelen achter de reddingboot. Daar is bovendien een presentatie over Gari Melchers en zijn Egmondse modellen.

Overige exposities

Egmond aan Zee is meer dan 1000 jaar geleden gesticht door monniken van de abdij. Later waren de heren en graven van Egmont van het Slot op den Hoef hier de baas. Zo zijn de drie Egmonden met elkaar verbonden en dat toont het museum op nieuwe wijze. Boven bij het uurwerk staan modellen van bekende Egmondse gebouwen en zo is er nog veel meer. De Expositie over Egmond in de jaren ’40 – ’45 blijft nog één seizoen in de aanbouw.

Informatie

Museum van Egmond, Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee. Open vanaf 30/4 t/m 31/10 elke middag van 14 – 17 uur. Entree €4,- 4 t/m 17 jaar € 2,- inclusief een van de museumquizzen. Gratis toegang met museum- of donateurskaart. Rolstoeltoegankelijk.