Klik hier en maak een ronde door de Egmonden bij de duinen en de zee.

Vrijwilligers geven u 60 tips voor grote en kleine bezienswaardigheden met een vleugje geschiedenis. Bij PostaanZee is een folder van een rondwandeling door Egmond aan Zee verkrijgbaar. 

 

TE ZIEN IN EGMOND AAN ZEE (RONDE)

 

BROCHURE RONDWANDELING EGMOND AAN ZEE 2021

 

TE ZIEN IN EGMOND AAN DEN HOEF

 

TE ZIEN IN EGMOND-BINNEN

 

x

Museum Prins Hendrik de Zeevaarder  2021 gesloten

Voorstraat 41 Egmond aan Zee

 

Het museum is tegenwoordig onderdeel van zorgcentrum Prins Hendrik.  Tel. 088-5591300

Prins Hendrik de Zeevaarder, broer van Koning Willem III, legde in 1874 de eerste steen, en in 1878 werd de Prins Hendrik Stichting bestemd tot nationale instelling voor oud-zeevarenden. Alles in dit bijzondere gebouw ademt de sfeer van de zeven zeeën, bevaren door haar voormalige bewoners.

Gedurende meer dan een eeuw hebben de oud-zeelieden met toewijding en vakmanschap scheepsmodellen vervaardigd. Ook de collectie schilderijen is indrukwekkend. Glas-in-loodramen verbeelden het leven van de zeeman van de wieg tot het graf.

Egmonder Pinck   pinck.nl  2021: open

Maritiem Centrum

Boulevard Zuid 3 Egmond aan Zee

Bezichtiging: woensdag en zaterdag van 09.00 - 12.00 (feestdagen gesloten)

Juli en augustus vrijdag 19.00 - 21.00 

 

De pinck is een zelfgebouwd replica van een platbodem vissersvaartuig uit ca. 1670. Het is ca. 10 meter lang en ruim 3 meter breed, getuigd met twee masten voorzien van razeilen, die - afhankelijk van het tij - vanaf het Egmondse strand ter visvangst afvoer. De bemanning vertelt u graag meer. Een kleine bijdrage is welkom. 

 

Bunkermuseum Jansje Schong 2021 open  egmond4045.nl 

Tot en met oktober de eerste en derde zondag van de maand van 11.00 - 16.00 uur
De bunkers in Egmond maakten deel uit van de zogeheten Stutzpunktgruppe Castricum, een complex van verdedigingswerken dat werd geacht een sleutelrol te vervullen bij een eventuele geallieerde invasie. De Stutzpunktgruppe Castricum bestreek het kustgebied van Wijk aan Zee tot aan Egmond aan Zee, maar was en is maar bij weinigen bekend. Stichting Egmond ’40-’45 wil zich in zetten voor het beheer en behoud van verdedigingswerken.

 

 

KNRM reddingstation Egmond aan Zee   2021 Oefeningen zie Rondje Egmond 

https://www.knrm.nl/reddingstations/knrm-reddingstation-egmond-aan-zee


Het waren de 17 scheepsrampen op 14 oktober 1824, die aanleiding gaven tot de oprichting van twee reddingsmaatschappijen die later fuseerden  tot de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). 

Het redden van schipbreukelingen was in 1824 geen vanzelfsprekendheid. Het dorp Huisduinen bij Den Helder verloor op 14 oktober 1824 zes bewoners, die het waagden de opvarenden van het gestrande schip De Vreede te redden. Nog eens drie schipbreukelingen verdronken; tien opvarenden werden gered. De collectieve verontwaardiging én bewondering bij ondernemers en notabelen in Amsterdam en Rotterdam leidde tot fondsenwervende acties voor de nabestaanden en de oprichting van een georganiseerd reddingwezen.

Het Sterkenhuis

Oude Prinsweg 21 Bergen

 

Ook in Bergen is een sfeervol klein museum dat we graag aanbevelen.

Rond 1900 verandert het boerendorp Bergen razendsnel. Er komen kunstenaars, toeristen en hotels. Hoe het beeld van het oude dorpsleven te bewaren? Dat antwoord komt van Marie van Reenen-Völter, de echtgenote van burgemeester Jacob van Reenen. In één van de zalen van het raadhuis opent ze een Oud-Berger Kamer en daarmee is de voorloper van het Sterkenhuis een feit. 

http://www.museumhetsterkenhuis.nl