Het Museum van Egmond en het Museum Prins Hendrik de Zeevaarder zijn sinds 2012 nauw met elkaar verbonden. Prins Hendrik de Zeevaarder, broer van Koning Willem III, legde op 24 maart 1874 de eerste steen, en in 1878 werd de Prins Hendrik Stichting bestemd tot nationale instelling voor oud-zeevarenden. Gedurende meer dan een eeuw hebben bewoners van de Prins Hendrik Stichting met toewijding en vakmanschap scheepsmodellen vervaardigd.

Het verleden van de Prins Hendrik Stichting, de geschiedenis van Egmond aan Zee en de Nederlandse zeevaart herleven in het Museum Prins Hendrik de Zeevaarder. De collectie van het museum wordt beheerd door het Museum van Egmond. De uitgebreide collectie schilderijen, scheepsmodellen  en de indrukwekkende glas-in-loodramen zijn vrij toegankelijk en kunnen dagelijks worden bewonderd.

In het museum zijn rondleidingen mogelijk, eventueel in combinatie met een rondleiding in het Museum van Egmond. U kunt een afspraak hiervoor maken via telefoonnummer 072-5070000. Kinderen zonder begeleiding worden niet toegelaten. Het gehele jaar geopend van 10 tot 17 uur.

 

Museum Prins Hendrik de Zeevaarder

Voorstraat 41

1931 AH Egmond aan Zee

Tel.  088-5591300

De Egmonder pinck
Jaren geleden besloot het bestuur van het Museum van Egmond een Egmonder pinck uit ca.1670 te reconstrueren. De pinck is een platbodem vissersvaartuig van ca. 10 meter lang en ruim 3 meter breed, getuigd met twee masten voorzien van razeilen, die - afhankelijk van het tij - vanaf het Egmondse strand ter visvangst afvoer. Ze is te bezichtigen op woensdag en zaterdag van 9 tot 12 uur aan de Boulevard Zuid 3, 1931 AA, Egmond aan Zee (feestdagen uitgezonderd).

Meer info: http://www.pinck.nl/

Stichting Historisch Egmond
Stichting Historisch Egmond (SHE) bestaat sinds 1993. Doelstelling is het van het vroegste begin tot heden naspeuren en optekenen van de geschiedenis van de Egmonden en hun omgeving én het opwekken van de belangstelling hiervoor. Historisch Egmond probeert waar mogelijk het verband te leggen tussen vroeger en nu. Ook zoekt zij naar raakvlakken met de regionale, vaderlandse of algemene geschiedenis.

Meer: http://www.historischegmond.nl/.

Stichting Egmond ’40-’45
De bunkers in Egmond maakten deel uit van de zogeheten Stutzpunktgruppe Castricum, een complex van verdedigingswerken dat werd geacht een sleutelrol te vervullen bij een eventuele geallieerde invasie. De Stutzpunktgruppe Castricum bestreek het kustgebied van Wijk aan Zee tot aan Egmond aan Zee, maar was en is maar bij weinigen bekend.

Stichting Egmond ’40-’45 wil zich in gaan zetten voor het beheer en behoud van verdedigingswerken.

 

Het Bunkermuseum is vooralsnog de eerste en derde zondag van de maand open van april tot en met oktober.
Meer info: 
http://www.egmond4045.nl/

KNRM reddingstation Egmond aan Zee
Het waren de 17 scheepsrampen op 14 oktober 1824, die aanleiding gaven tot de oprichting van twee redding-maatschappijen: de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (KNZHRM) en de Koninklijke Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen (KZHMRS). In 1991 fuseerden beide maatschappijen tot de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). 

 

Het redden van schipbreukelingen was in 1824 geen vanzelfsprekendheid. Het dorp Huisduinen bij Den Helder verloor op 14 oktober 1824 zes bewoners, die het waagden de opvarenden van het gestrande schip De Vreede te redden. Nog eens drie schipbreukelingen verdronken; tien opvarenden werden gered. De collectieve verontwaardiging én bewondering bij ondernemers en notabelen in Amsterdam en Rotterdam leidde tot fondsenwervende acties voor de nabestaanden en de oprichting van een georganiseerd reddingwezen. De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij komt voort uit de initiatieven in 1824.

 

Meer info: https://www.knrm.nl/reddingstations/knrm-reddingstation-egmond-aan-zee

Zie ook Egmondonline, het toeristisch portal van de drie Egmonden: http://egmondonline.nl/.

Bezoek de plek waar Egmond geschiedenis schreef. http://www.huysegmont.nl

Rond 1900 verandert het boerendorp Bergen razendsnel. Er komen kunstenaars, toeristen en hotels. Hoe het beeld van het oude dorpsleven te bewaren? Dat antwoord komt van Marie van Reenen-Völter, de echtgenote van burgemeester Jacob van Reenen. In één van de zalen van het raadhuis opent ze een Oud-Berger Kamer en daarmee is de voorloper van het Sterkenhuis een feit. 

http://www.museumhetsterkenhuis.nl

 

 

 

 

 

 

 

Wat deden Egmondse duikers met het goud van de Lutine?

http://escaperoomegmond.nl/