Egmonder Armando Jongejan exposeerde in tal van landen. Nu fotografeerde hij 100 x karakteristieke situaties in  Egmond aan Zee. Die toont hij in zaal vier van het museum. 

Bij de expositie is een fotoboek verkrijgbaar.  Armando is zelf aanwezig op zondag 3 september van 14 - 17 uur en tijdens het Museumweekend op 9 en 10 september. 

Dan is het museum gratis toegankelijk van 11.00 - 17.00 uur. 

 

Museum weer mooier 

 

Dit seizoen is er een authentiek vissershuisje getimmerd met oud hout. Er hoort ook een rommelschuurtje bij. Zo armoedig leefden de meeste vissers rond 1885. Treed er binnen en luister naar de verhalen. In die tijd kwamen belangrijke buitenlandse  schilders naar Egmond, vaak via de Düsseldorfer academie.  In de beeldschoon vernieuwde kerkzaal hangen hun kleurige schilderijen van 'de Egmondse School'. Indrukwekkend is de collectie schilderijen die Roeland Koning in Egmond aan Zee vervaardigde van de gebroeders Krab, Jannetje Krab en Antje Wijker.  Het museum toont ook hun portretten die bij koningin Wilhemina in de paleizen hingen.

 

 

Nieuwe schilderijen

 

Laat u verrassen in het Museum van Egmond in de Zuiderstraat. Pas ontdekte schilderijen van de Egmondse School gaan samen met de Derpers en dorpsgezichten die Roeland Koning vanaf 1924 zo fantastisch heeft geschilderd, waaronder de Egmondse vissersvrouwen. De kerk die in zee verdween, heeft een spectaculaire plek gekregen. Er is een vissershuisje getimmerd uit ca. 1885. Zo armoedig waren de huisjes die op de schilderijen staan van o.a. Wijsmuller een bijzonder aquarel van het Pompplein en Westeinde  van ca. 1880 (aangekocht in 2022).  Foto Carla Kager

 

Beeldschone kerkzaal

 

De kerkzaal heeft in 2022 een ware metamorfose ondergaan en biedt nog meer een prachtige entourage voor de schilderijencollectie van het museum. De afgelopen paar jaar kocht het museum maar liefst zes werken van de schilder Roeland Koning en zes werken uit de tijd van de Egmondse School rond 1900. Dankzij vrijwilliger Jaap Groen staat er al wel een prachtige zeegroene balie naar een idee van interieurbouwer Jaap Apeldoorn.

Afscheid na 40 jaar

 

Cootje Bronner nam  afscheid als bestuurslid en conservator van het Museum van Egmond sinds 1982. Ze gaf honderden rondleidingen, organiseerde vele tentoonstellingen en schreef bijpassende brochures. De rit vanuit Egmond aan den Hoef met de racefiets moet ze minstens een paar duizend keer hebben gemaakt.

 

Het meest succesvol was Cootjes boek: ‘Koloniehuizen in Egmond’ dat helaas al jaren is uitverkocht. Cootje Bronner werd in 2009 gedecoreerd met een koninklijke onderscheiding maar het meest trots was ze op de Muzepenning die ze in 2019 ontving vanwege haar inspanningen voor de kunst- en cultuursector.

 

 

Bijzonder schilderij 

 

Ooit hing het schilderij 'Egmondse vissersvrouwen' in Chicago, Amerika. Dankzij goedgeefsheid en betrokkenheid  van de bevolking is het voortaan te zien in het Museum van Egmond, samen met nog 13 prachtige werken van de schilder Roeland Koning. Daarvan zijn er vijf recent aangeschaft en twee geschonken. Deze prachtige schilderijen en tekeningen hebben het museum een geheel ander, rijker en warmer aanzien gegeven.

.

 

 

Geslaagde actie

 

Tot juli 2021 ontvangen: €26545,70. Het meerdere boven € 25.000 is voor verlichting en opknappen museumzaal. Dank aan allen die hebben bijgedragen! Gemeente Bergen: €12.500  Gerjan Zwaan boek 'De Lankies'  € 1000, Dorpsvereniging 'Parel aan Zee': €1000,  Bungalowpark Mooyeveld € 500, Erven Lie-Koning € 1500, Egmond aan Zee.info €250, en  bedragen van o.a. de Klederdrachtgroep, St. Historisch  Egmond, Maaltijd aan huis, Tally Ho, collectebus Pravisani, schoenhandel Mels, en vele particulieren.  Foto Just-by-DreDesign.nl